Menu

De beste, of de goedkoopste zorgverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dit spreekwoord bestaat niet voor niets. Om de gevolgen van dit ongelukje op financieel gebied zoveel mogelijk te beperken is iedere Nederlander van 18 jaar of ouder verplicht een zorgverzekering te hebben. Door deze zorgverzekering zal je in het geval van een ongeluk maar een klein bedrag van de daadwerkelijk gemaakte zorgkosten te betalen. Een zorgverzekering geeft je dus een stukje financiële veiligheid en zekerheid. De zorgverzekering is een van de duidelijkste voorbeelden van de Nederlandse verzorgingsstaat, vanwege de verplichtheid van de verzekering.

Zorgtoeslag

Omdat de zorgverzekering wettelijk verplicht is, probeert de overheid je tegemoet te komen in de kosten hiervan middels zorgtoeslag. Als je bruto jaarinkomen niet hoger is dan €30.481 heb je recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag hangt deels samen met je inkomen. Tot een bepaalde grens ontvang je maximale zorgtoeslag en daarna zal deze, afhankelijk van het bruto jaarinkomen, afnemen. Deze zorgtoeslag is bedoeld om de kosten van je zorgverzekering deels te vergoeden. Hierdoor zul je dus, mits je inkomen het toelaat, nooit het volledige bedrag van je zorgverzekering zelf hoeven betalen.

Zorgverzekering samenstellen

Iedereen heeft dus een zorgverzekering nodig, maar geen mens is gelijk. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in wat je wel en niet nodig hebt! Wil je de goedkoopste zorgverzekering, of de beste zorgverzekering? Je kunt vaak het beste gaan voor een combinatie van beiden, de optie die het beste bij jou aansluit. De variaties binnen een zorgverzekering liggen voornamelijk op de verschillende aanvullende pakketten en de hoogte van het eigen risico.

Overstappen van zorgverzekering

Je zorgverzekering loopt over het algemeen vanaf 1 januari van het ene jaar, tot 1 januari het volgende jaar. De looptijd van zorgverzekeringen is vrij kort, omdat er in een jaar zoveel met je gezondheid kan gebeuren. Als jij er in 2020 bijvoorbeeld achter komt dat je gebit niet zo goed meer is, kun je in je zorgverzekering van 2021 een grotere aanvullende verzekering op tandartskosten nemen. Je zult er in dit geval goed aan doen om te wisselen van zorgverzekering. Het is raadzaam om voordat je wisselt of overstapt goed alle verzekeringen en verzekeringen aanbieders met elkaar te vergelijken!